A Jazz Steps Band tradicionális jazz zenét játszó swing zenekar, akik rendszeresen turnéznak a nagyvilágban. Koncertjeiken a 30-as, 40-es évek, - a jazz aranykorának - swing, dixieland zenéjével szereznek önfeledt pillanatokat a közönségnek.

"Jazz Steps Bands változatos repertoájú koncertje nagyon jó volt. Magas szinvonalon, lendületesen játszottak mindent, New Orleans-i stílustól kezdve Count Basie-n, Benny Goodmanen át egészen Louis Primáig. Az este nagyon emlékezetes és a Falsterbo Jazz Club egyik csúcspontja volt. ”                                                                                                                        Tommy Omsfors - Svédország  

 A zenekar története 1990-re nyúlik vissza, amikor Finok Zoltán éjszakánként Willis Conover „Voice of America Jazz Hour” műsorát hallgatva „megfertőződött” a jazz zenével, különösen Benny Goodman, Count Basie, Lester Young swing zenéjével. Az ezredfordulón nagy lelkesedéssel döntött úgy, hogy létrehoz egy saját együttest, amely bemutatja és életben tartja a tradicionális, swing jazz zenét. Olyan zenészeket keresett, akik szenvedélyesen szeretik és professzionális szinten játszák ezt a műfajt. És a mostani eredmény…

A jelenlegi felállás minden tagja fiatal kora óta lelkesen rajong a korai jazz stílusokért. A trombitás például már tizenévesen egész nap Louis Armstrong felvételeit hallgatta, szólóit játszotta a matek házi feladatok elvégzése helyett. A dobos is Gene Krupa stílusát gyakorolta a szomszédok nagy örömére… Felnőttként is - mindazonáltal hogy képzett, profi zenészekké váltak, akik már sokféle műfajban kipróbálták magukat - változatlanul úgy rajonganak ezért a műfajért, mint gyermekkorukban.

 A zenekar különlegessége pedig nem csak az, hogy magyar zenészek jól játszák az amerikai zenét..., hanem elsősorban az, hogy repertoárjuk teljesen egyedi, sok év alatt kialakított ritkaság.

„A Jazz Steps Band határozottan, egyenesen, szwing stílusban halad előre és azon az úton jár, hogy saját egyéni stílusát kialakítsa.”     Joe Muranyi klarinétos,  Louis Armstrong Band 1969-1973  

 Mindamellett, hogy a swing korszak örökzöldjeit professzionális színvonalon adják elő, számos ismert klasszikus zenei darab swingesített, humoros feldolgozásával teszik változatossá fellépéseiket. Szenvedélyesen, nagy lendülettel, sikeresen játszanak  jazzfesztiválokon, jazzklubokban és koncerttermekben szerte a világon.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Copenhagen Harbour Jazz volt az első olyan szervezet, amely Koppenhágában bemutatta a Jazz Steps Band-t. Nagyon jól játszó együttes, igazán jó zenészekkel. A Jazz Steps Band vonzereje népszerű és a hallgatók az utolsó pillanatig állva hallgatták... és még tovább is !!! "    Lotte Lander  

Miért Jazz „Steps” ?  

 A „steps" szó elsősorban a táncolható jazz stílusra utal, ami oly népszerű volt a jazz aranykorában. 

  Másodszor a „steps” átlépés a különféle tradicionális jazz stílusok között, mint például dixieland, swing, jump blues. 

   Utoljára, de nem utolsósorban folyamatos előre lépés a zenéjük minőségében, a repertoár bővítésében, a sikeres koncertek számában úgy Magyarországon, mint nemzetközi szinten, és persze ki tudja, milyen lépéseket tartogatnak még ...

A zenekar megalakulásától kezdve 5 CD felvételt készített

Jump For Me (2002) A Jazz Steps Band első lemeze 3 éves együttműködés után született meg. A lemez anyaga a 30'-as, 40'-es évek jazz-korszakának kitűnő hangszereléseiből lett válogatva.  

Fifty-Fifty (2003) A zenekar második CD-je rendkívül sikeres koncertsorozat utolsó hangversenyének élő felvétele a Raiffeisen Jazz Klub sorozat állandó helyszínén, az IBS színpadán  készült. 

New Orleans Feeling (2008) A Jazz Steps Band "Brass" felállással és a jelen CD-vel szeretné feleleveníteni  a tradicionális jazz érzésvilágát, dallamosságát, ritmikáját, vidámságát. 

Side By Side (2008) A felvételen a swing, mainstream stílus legkitűnőbb hazai előadói mellett Leroy Jones egyedi trombitahangját, játékos, humoros, könnyed szólóit, a tradicionális jazz kiválóságának, Trevor Richards-nak a stílusos dobolását hallhatjuk és legfőképpen Micheller Myrtill csodálatos éneklésében gyönyörködhetünk. 

Budapest Swing (2014) Az albumot tekinthetjük úgy is, mint egy kívánságlistát. A CD tartalmazza az elmúlt években sokat játszott repertoárunkból azokat a számokat, amelyek a közönség illetve a zenekar kedvencei voltak.